بسیاری از افراد میانسال که تمایل به درمان ارتودنسی دارند، ناامیدانه سؤال میکند آیا من هم میتوانم درمان ارتودنسی انجام دهم؟ علت این است که بیشتر افراد تصور میکنند برای افراد میانسال و سالمند ارتودنسی دیر شده است.
باید بدانید هر کسی که دندانهای سالمی دارد در هر سنی میتواند ارتودنسی انجام دهد و سنی برای دیر شدن براکت و جود ندارد. در حقیقت امروزه در صد زیادی از بیماران ارتودنسی را بزرگسالان تشکیل میدهند.
تحقیقات نشان میدهند فراوانی مال اکلوژن ( اشکال در جفت شدن دندانها بر روی یکدیگر) در بزرگسالان با میزان آن در کودکان و نوجوانان، قابل مقایسه است. در واقع میتوان گفت سه چهارم بزرگسالان گرفتار نوعی مشکل ارتودنسی هستند از جمله شلوغی و به هم ریختگی دندانها یا انحراف دندانها پس از کشیدن یک دندان.
همه ما میدانیم اعتماد به نفس تا چه حد در زندگی شخصی و حرفه ای تأثیرگذار است. لبخند و دندانهای زیبا تأثیر زیادی بر اعتماد به نفس افراد دارد. تحقیقات نشان داده اند درمان ارتودنسی میتواند فرصتهای شغلی و زندگی اجتماعی افراد را بهبود ببخشد.
همچنین همه افراد میتوانند از فواید درمان ارتودنسی برای سلامتی بهره ببرند چرا که کج و ناهمراستا بودن دندانها باعث میشود تمیز کردن آنها دشوارتر شده و احتمال پوسیدگی دندان و عفونت لثه افزایش پیدا کند. همچنین صاف و همراستا کردن دندانها باعث بهبود عملکرد جویدن غذا میشود. بنابراین در هر سنی دلایل کافی برای انجام درمان ارتودنسی وجود دارد.
شرایط لازم برای درمان ارتودنسی ارتباطی با سن شما ندارد بلکه وضعیت سلامت لثه و سلامت عمومی شما و نوع مشکلی که میخواهید آن را اصلاح کنید مهمترین فاکتورهای مهم در انجام درمان ارتودنسی هستند.
هنگامی که براکت به دندانها چسبانده میشود، سیم ارتودنسی که از تک تک نگینهای براکت عبور میکند، تنظیم و سفت شده و دندانها را همراه خود میکشد. در این فرآیند هنگامی که دندان کشیده میشود، در جلوی آن فشار ایجاد شده و استخوان بازجذب میشود و در پشت دندان کشش ایجاد شده و استخوان بازتولید میشود. به این صورت دندان حرکت کرده و به موقعیت دیگری انتقال مییابد. در این فرایند بازجذب و بازتولید استخوان فک اهمیت زیادی دارد.
بیماری لثه میتواند باعث تحلیل رفتن استخوان تکیه گاه و پشتیبانی کننده دندان شود. مسلماً این وضعیت در بزرگسالان بسیار شایعتر از کودکان و نوجوانان است. سلامت لثه فاکتور بسیار مهمی در درمان ارتودنسی است چرا که برای حرکت کردن دندان، سلامت بافتهای لثه و استخوان برای واکنش درست به نیروی اعمال شده حیاتی است. از طرفی درمان ارتودنسی در صورت وجود بیماری پریودنتال میتواند وضعیت لثه را وخیمتر کند.
تحلیل رفتن و کاهش استخوان اگر چه جلوی موفقیت درمان ارتودنسی را نمیگیرد اما برای نگه داشتن دندان در موقعیت جدید، پشتیبانی استخوان بسیار اهمیت دارد. از طرفی بیماری لثه در صورتی که کنترل و درمان نشود باعث تخریب استخوان فک و لق شدن دندان میشود.
انواع درمانهای ارتودنسی از جمله انواع براکت حق انتخاب زیادی به بیماران ارتودنسی داده است.
برخی مشکلات و بیماریها ممکن است مانع عملکرد درست بافتها در درمان ارتودنسی شوند. برای مثال در بیماری شدید دریچه قلب، اختلالات خونی، لوکمی و دیابت شدید کنترل نشده پیش از تصمیم گیری به درمان ارتودنسی، باید موضوع را به اطلاع ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی خود برسانید. همچنین برخی از داروهایی که عمدتاً افراد میانسال و سالمند استفاده میکنند مانند داروهای درمان آرتروز یا پوکی استخوان، ممکن است در فرآیند حرکت دادن دندانها اختلال ایجاد نمایند. همچنین برخی دیگر از داروها و مصرف سیگار باعث خشکی دهان میشوند. خشکی دهان باعث میشود درمان ارتودنسی برای بیمار آزار دهنده باشد. همچنین احتمال پوسیدگی دندان افزایش پیدا میکند.
یکی دیگر از ملاحظات درمان ارتودنسی در افراد میانسال ماهیت مال اکلوژن است به این معنی که باید مشخص شود مال اکلوژن ماهیت اسکلتی دارد و مربوط به استخوان فک است یا خیر. در افراد بزرگسال که رشد فک کامل شده است، برای اصلاح مشکلات اسکلتی باید جراحی انجام شود. برای بیشتر افرادی که مشکلات ارتودنسی غیر جدی دارند مانند به هم ریختگی و شلوغی و یا فاصله بین دندانها، عدم رشد فیزیکی تأثیر چندانی بر نتایج درمان میگذارد.
یکی دیگر از مشکلات درمان ارتودنسی در افراد میانسال ، نگرانی از بابت ظاهر فلزی و سیم کشی شده دندانها است. افراد میانسال اغلب جایگاه اجتماعی ویژه ای برای خود کسب کرده اند و دوست ندارند در چنین جایگاهی، با ظاهر سیم و براکت دیده شود. از این رو سیستمهای جدید براکت مانند براکت شفاف، براکت سرامیکی، براکت پشت دندانی، مینی براکت و غیره طراحی شده اند تا همه افراد در همه سنین بتواند از مزیتهای درمان ارتودنسی بهره ببرند.
مطالب مرتبط :
تفاوت ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان